2016: schadevrije jaren overal hetzelfde

Volgend jaar trekken alle autoverzekeraars in Nederland hun voorwaarden gelijk. Tenminste, voor zover die gaan over schadevrije jaren. Dat betekent dat je voor bijvoorbeeld een parkeerschade overal evenveel treden terugvalt. De korting die je via de bonusmalus-ladder krijgt, blijft wel verschillend. In theorie kan dat vreemde situaties opleveren.

Hoe werken schadevrije jaren?

De basis is simpel. Voor elk jaar dat je geen schade door je eigen schuld had, krijg je een extra schadevrij jaar. Hoe meer je er hebt, hoe meer korting je krijgt bij autoverzekeraars. Heb je schade door je eigen schuld, dan valt je korting terug. Tot 1 januari bestaan er verschillende regels over de terugval bij schade. Bij sommige verzekeraars lever je 4 treden in, terwijl andere maatschappijen je 6 treden terugzetten.

Dat verandert. Allereerst is dezelfde terugval vastgesteld voor alle autoverzekeraars: 5 treden per geclaimde schade die je aan te rekenen valt. Bovendien zijn de soort schades waarmee je terugvalt ook gelijkgetrokken.

'No blame, no claim' geldt nu voor alle verzekeraars

Als je een fietser of voetganger aanrijdt, dan kan het zijn dat je aansprakelijk bent voor de schade, zonder dat je schuldig bent aan het ongeval. Dat komt omdat voetgangers en fietsers beschermde verkeersdeelnemers zijn. Slechts een beperkt aantal verzekeraars rekende daar géén terugval voor. Vanaf volgend jaar is ook dat overal hetzelfde: geen schuld is geen terugval.

Vreemde situatie kan ontstaan

De bonusmalus-ladder mag echter anders oordelen. De branche-organisatie van verzekeraars heeft de schadevrije jaren gelijkgemaakt, maar om concurrentie te laten bestaan blijven kortingsladders ongewijzigd. Zo kan dus de vreemde situatie ontstaan dat je schadevrije jaren na een ongeval met een fietser onaangeroerd blijven, terwijl je wél premiekorting inlevert op de bonusmalus-ladder.

De wereld op z'n kop

Dit hypothetische voorval doet denken aan de 'no-claim-beschermer'. Deze extra optie op je autoverzekering garandeert dat je na een aanrijding met schuld dezelfde korting blijft houden op de kortingsladder. De schadevrije jaren vallen echter wel terug, waardoor overstappen naar een andere verzekeraar minder aantrekkelijk wordt.

In de nieuwe situatie is het omgedraaid. Je premiekorting valt terug, terwijl je schadevrije jaren gelijkblijven. Dan wordt het juist wél aantrekkelijk om over te stappen.

Het kan zijn dat autoverzekeraars massaal besluiten om ook geen korting meer af te pakken na een schuldvrije schade met een zwakke verkeersdeelnemer. Omdat veel (internet)verzekeraars dat nu nog wel doen, zou dat een flinke vooruitgang van de voorwaarden betekenen. Doen ze het niet, dan kun je na een dergelijke schade beter uitkijken naar een andere verzekeraar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Hypokeur maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie