Omslagpunt in zicht: wonen in 2016 het goedkoopst

Er is nog steeds geen einde gekomen aan de daling van de hypotheekrente. De laagste hypotheekrente voor 10 jaar vast is inmiddels gezakt tot 1,59%. Anderzijds zitten de huizenprijzen in de linkerbaan: voor volgend jaar is opnieuw een stijging van 5% voorspeld. Waar ligt het omslagpunt? Wanneer wordt wonen weer duurder?

De gemiddelde verkoopwaarde van een huis is op dit moment € 249.000. Dat is € 15.000 meer dan in september 2015. In de tussentijd daalde de hypotheekrente ook. De vraag die je kunt stellen, is wat dat doet met je maandlasten. Is wonen in 2016 nog steeds goedkoper, ondanks de gestegen aankoopprijs van je huis?

Lagere lasten bij aanvang hypotheek
Een koper uit 2016 is dus nog nét iets goedkoper uit dan iemand die vorig jaar een huis kocht. Er is wel een kanttekening. De netto maandlast is een gemiddelde van alle aflostermijnen over de volledige looptijd van de hypotheek. Zou je kijken naar de maandlasten in het eerste jaar van aflossing, dan is de eigenaar uit 2015 iets goedkoper uit: € 775 om € 793 in 2016.

Omslagpunt bijna bereikt
Wat betekent dat? De daling van de hypotheekrente kan de stijging van de huizenprijzen nauwelijks meer goedmaken. Omdat de huizenprijzen voorlopig nog wel even stijgen en een stijging van de hypotheekrente op korte termijn niet te verwachten valt, is het keerpunt bijna bereikt. Volgend jaar ben je waarschijnlijk duurder uit dan dit jaar.

Lage hypotheekrente verantwoordelijk voor stijging koopkracht
Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet trots een stijging van de koopkracht voor bijna iedereen. Huurders krijgen wat meer toeslag, woningkopers hebben die koopkrachtstijging vooral aan de lage hypotheekrente te danken. Zolang mensen met een hoge hypotheekrente hun rentevaste periode tegen de huidige tarieven kunnen voortzetten, blijft dat effect nog wel even doorzetten.

Wil je goedkoop wonen? Dan is nu het moment om te kopen. De boodschap van het kabinet luidt hetzelfde: wil je meer te besteden hebben? Word dan huiseigenaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Hypokeur maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie