Voldoen aan onderzoeksplicht steeds moeilijker in grote stad

Een gebrekkig huis kopen is de grootste angst van jonge kopers. Hoe kom je erachter of je geen kat in de zak aanschaft? Door de verpletterende druk op de huizenmarkt sneuvelen noodgedwongen alle voorbehouden in het koopcontract. Ook de bouwkundige. Krijg je wel rugdekking van de wet? Dat kun je vergeten als je niet aan de onderzoeksplicht hebt voldaan. Hoe los je dat op?

Op overspannen woningmarkten wordt vrijwel niet meer onder voorbehoud gekocht. Er zijn makelaars die meteen vermelden dat een bod onder voorbehoud van financiering bij voorbaat kansloos is. Je moet financieel stevig in je schoenen staan voordat je zo'n bod kunt uitbrengen. Bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring is ook zo'n bedreigde kopersgarantie.

Geen tijd voor een keuring?

Je hebt één bezichtiging. Je mag een kwartiertje in huis rondlopen en daarna moet je een bod doen. Met een voorbehoud sta je buitenspel. Zat er nou een scheur in de muur van de gang? Of was dat alleen oppervlakkig beschadigd stucwerk? Een bouwkundige keuring kan dat soort onzekerheden wegnemen. Maar die tijd heb je niet. Bij elke bezichtiging een inspecteur meenemen is veel te kostbaar.

Blijkt de scheur een probleem, dan kun je daar na de koop niks meer mee. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Het gebrek was niet verborgen en je hebt bewust afgezien van deskundig advies. Hoewel je jezelf moeilijk iets kunt verwijten rond de aanschaf, heb je geen poot om op te staan. Wel heb je de mogelijkheid om dit te voorkomen.

Eén voorbehoud kan je niet worden afgenomen

Een mondeling akkoord is nog niet bindend. Pas als het voorlopig koopcontract is getekend, heb je zekerheid maar ook één laatste voorbehoud. Een ontbindende voorwaarde die zelfs in de wet is vastgelegd: de bedenktijd van drie dagen. Besluit je binnen die drie dagen toch van de koop af te zien, dan mag dat zonder boete en zonder opgave van reden.

Dat geeft je de tijd om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De verkoper moet je natuurlijk wel toelaten in de woning. Doet hij dat niet, dan is dat een extra reden om achterdochtig te zijn. Wil je de koop toch door laten gaan zonder keuring, dan heb je in ieder geval geprobeerd om aan je onderzoeksplicht te voldoen.

Bouwkundige keuring door verkoper

Een bouwkundige keuring kost tussen de 200 en 350 euro. Wil je als verkoper vertrouwen wekken bij je potentiële kopers, dan kun je de bouwkundige keuring ook zelf ter beschikking stellen aan de bezoekers van je open huis. Een extra voordeel: door zelf de bouwkundige keuring uit te laten voeren, voldoe je meteen (grotendeels) aan de meldplicht van gebreken die je hebt als verkoper.

Er is wel een uitzondering. Een bouwkundige keuring is alleen visueel. Er wordt niets kapot gemaakt om de staat te controleren. Weet je als verkoper dat er een onzichtbare lekkage zit onder het dak? Dan staat dat niet in het rapport, maar je bent nog steeds verplicht het uit jezelf te melden.

Ga je een huis kopen in een drukke markt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Met een goede voorbereiding ga je een stuk zelfverzekerder op huizenjacht.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Hypokeur maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie